SKŁADNIKI CIASTO :
100g płatków owsianych ( jeśli chcesz by ciasto było bez glutenu, wybierz płatki owsiane
bez jego zawartości)
100g wiórków kokosowych
80g płatków migdałów (mielone)
60g masła (może być klarowane)
150g suszonych daktyli (rodzynek, moreli)
1. Daktyle zalej wrzątkiem, odczekaj 10 minut i dokładnie odsącz wodę.
2. Płatki owsiane zmiksuj w blenderze razem z wiórkami na mąkę, dodaj daktyle oraz
masło, ponownie miksuj.
3.Gęstą masę wyjmij do miski i dodaj mielone migdały, zagnieć jak ciasto kruche. Gdy
ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę wody.
4. Wyłóż blaszkę do tarty papierem do pieczenia i wylep ciastem. Włóż do lodówki.
SKŁADNIKI MASA:
100g kaszy jaglanej
400g (puszka) mleczka kokosowego
60 ml wody
2 łyżki migdałów
"słodzik " do smaku
opcjonalnie olejek migdałowy / waniliowy
1. Kaszę przepłukaj dokładnie pod bieżącą wodą, na koniec przelej wrzątkiem.
2. Zagotuj w garnuszku mleko kokosowe i wodę, dodaj kaszę. Gotuj około 15 minut ( gdy
kasza będzie przywierała dodaj odrobinę wody).
3. Do ugotowanej kaszy dodaj słodzik i zmiksuj na gładko blenderem ręcznym ( możesz
dodać olejek). Do masy dodaj płatki migdałów, wymieszaj i wyłóż na schłodzony spód.
Udekoruj TRUSKAWKAMI
Lub innymi sezonowymi owocami