...

Aktualności

12 stycznia, 2023

Szarlotka z galaretką na spodzie fasolowym

Szarlotka z galaretką na spodzie fasolowym
Przepis na 10 porcji
1 porcja to: 200 kcal.

Składniki:
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
6 łyżeczek erytroly możesz użyć dodatkowo 2 łyżeczki do masy jabłkowej
1 opakowanie galaretki cytrynowej (75g)
2 puszki białej fasoli (480)
3 jaja kurze
400 ml wody
4 łyżeczki siemienia lnianego świeżo mielonego lub mąki orkiszowej/ graham

1 łyżeczka przyprawy do piernika
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wiórków lub migdałów w płatkach do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Odsączoną, dobrze opłukaną i osuszoną fasolkę z puszki blendujemy razem z jajkami,
erytrolem, proszkiem do pieczenia, siemieniem lnianym, przyprawą do piernika i 1
łyżeczką cynamonu.
3. Dokładnie zmieloną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, następnie odstawiamy
do ostygnięcia.
4. Jabłka ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do nich galaretkę i pozostały
cynamon, po czym wstawiamy wymieszaną masę do lodówki.
5. Kiedy spód fasolowy ostygnie, a jabłka z galaretką zaczną wyraźnie "gęstnieć ",
przelewamy masę do tortownicy, posypujemy wiórkami i odstawiamy na 2 – 3 godziny do
lodówki, aż całość całkiem stężeje.

Udostępnij -

©2023 Strona autorstwa: Jakub Cichoń- Strony internetowe

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.