Fit panna cotta
Przepis na 10 porcji
1 porcja to 200kcal
mleczko kokosowe – 1 puszka
cytryna – pół sztuki
laska wanilii lub olejek waniliowy- 1 łyżeczka
żelatyna- 1,5 łyżki
syrop klonowy- 3 łyżki + stevia pół łyżeczki
sól – szczypta
SOS MALINOWY
maliny – 2 garście
stevia – pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę zalewamy odrobiną ciepłej wody. Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe,
dajemy olejek waniliowy. Następnie dajemy otartą skórkę z połowy cytryny, syrop klonowy i
stevie, sól. Całość podgrzewamy, gdy zacznie się gotować dodajemy żelatynę.
Pozostawiamy na 10 minut.
2. Po tym czasie masę wlewamy do przygotowanych 10 foremek ( u mnie silikonowe
foremki na babeczki). Jeśli zamiast olejku waniliowego dodaliśmy łaskę wanili i ziarna
należy przelać masę do foremek przez SITKO. Wkładamy deser do lodówki, najlepiej na
całą noc.
Jeśli panna cotta nie odchodzi od foremki, należy zanurzyć ją we wrzątku uważając by
woda nie dostała się do środka, następnie przykryć foremkę talerzem i energicznie
odwrócić.
3. Sos malinowy
Do garnka dodajemy maliny i słodzik, całość bledujemy, a następnie podgrzewamy na
wolnym ogniu. Sos przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystudzenia. Panna cottę
podajemy z sosem.